Weblog MadTeam.netWeblog MadTeam.net
 Madteam Madteam
Ets a » Weblog MadTeam.net » Arxiu de Resenyes » Alpinisme » De Queralbs A Planoles Pel Gr11
Senderisme | Pirineu - Ripollés
De Queralbs a Planoles pel GR11
Tipus d'Entrada: RESENYA | 1 visites

Magnífica travessa seguint el GR11 per un tram poc freqüentat, lluny de les aglomeracions del tram següent a Núria. Amb aquesta travessa de mitja muntanya podem gaudir de paisatges típics de baixa, mitja i alta muntanya. Itinerari per a bons caminadors bastant dur degut a la seva durada i al desnivell de 700m que s'ha de superar tant de pujada com de baixada. La varietat de paisatges i la bellesa del recorregut compensen però l'esforç. 

Font del Roc
 

Deixem el boix per entrar en els prats.
 

Espectacular cascada al sortir del bosc
 

Font de l'Home Mort
 

En aquesta part del camí trobem molt poques senyals.
 

Des de l'explanada podem veure el collet de les Barraques
 

De baixada, en el bosc de pi roig.
 

0:00 Estació del cremallera (Queralbs, 1200m): Sortim de l'estació i agafem la carretera en direcció al centre del poble fins arribar a la plaça on trobarem els senyals del GR11 que ve de Planoles i va cap a Núria. El seguim en direcció a Planoles. Al arribar a un altre plaça (més petita) el camí segueix el carrer cap a munt per agafar el camí de sortida del poble, encara que si seguim rectes agafem una pista que enllaça ja a les afores amb el camí. En aquest cas a ja fora del poble hem d'agafar una forta llaçada cap a munt, ja que si seguim recte anem a una masia particular.

0:10 Sortim del poble: Ja un cop fora del poble el camí transcorre suaument per una pista fins un desviament ben marcat que agafa un camí fressat. La caminada es fa molt agradable, entre grans matolls de boix i amb un pendent suau. Fins arribar a una masia.

1:10 Passarem per darrera de la masia seguint el camí amunt fins arribar a una petita font.

1:15 Font del roc. continuem el nostre camí ben marcat, deixant a la nostre esquerra uns camps de pastura. Finalment s'acaba el boix i arribem un filat que delimita els camps.

1:30 Tanca. A partir d'aquí canvia l'aspecte del camí. Ara caminem per uns prats oberts, a la nostre dreta cap a davant veiem unes roques imponents i punxegudes, a la nostre esquerra hi ha la profunda i espectacular gorja per on sentim saltironar alegrement el riu. Un cop voltem les roques arribem a un petit aixopluc que en cas de necessitat ens pot servir.

1:45 Aixopluc: Ara al vall fa un revolt i se'ns obre una espectacular vista, amb els cims al fons.

1:50 Torrent (f. Rovirosa) Creuem un petit torrent que baixa de la nostre dreta cap al riu. Continuem el nostre camí. A l'altre banda de la vall es veu una pista. Al cap d'una estona el camí ja s'encara cap al començament de la vall, encara que primer ens acostem cap a un bosc
2:10 Bosc pi negre. Fins aquí l'aspecte del paisatge encara es de mitja muntanya, però un cop sortim del bosc torna a canviar, adquirint un aspecte d'alta muntanya, sobretot si fem l'itinerari a l'hivern o la primavera, ja que la vall es troba coberta de neu. Al fons es veu el punt on s'ajunta el camí amb la pista (final de la pista) i a es pot intuir el que s'anomena la font de l'home mort.

2:28 Unió amb pista. deixem a la nostre esquerra un pont que creua el riu. fins aquí el camí encara està força ben marcat. Continuem uns passos més fins arribar al que s'anomena Font de l'Home Mort, que es un conjunt de mulleres i cascades formades pel torrent que ve de la dreta.

2:30 Font de l'Home Mort. La creuem. Aquí trobem senyals també dels camins que van al Puigmal seguint aquesta coma. A partir d'aquí les senyals es perden una mica, així que atenció. Fins ara el riu tota l'estona ha estat a la nostre esquerra. Seguim una mica fins a creuar-lo. Aquí trobem dos marques del GR que encara segueixen recte. La propera està a pocs metres, i abans de que la vall s'estrenyi fortament,  és difícil de trobar perquè està molt desgastada i marcada a gairebé a ran de terra (amb neu molt difícil de trobar)

2:35 Girem a l'esquerra, i ens enlairem buscant el camí que entra dins el frondós bosc de pi negre. Aquí les marques són escasses i, al estar a obaga, fora de l'època d'estiu i principis tardor el camí està molt cobert de neu i no es veu. Afortunadament el camí segueix bastant recte, amb lo que si anem en compte seguint les escasses marques, el podrem seguir. És important tenir bon sentit de l'orientació. A l'estiu, encara que el camí estigui més fressat, tampoc no ho està gaire ja que no es un tram del GR gaire freqüentat. Anem seguint per aquest vessant, gairebé recte i pujant poc, en direcció al coll, que podem veure entre els arbres. Ja prop del coll, el camí surt del bosc per entrar a un prat ample

3:15 Prat. La vista darrera nostre es impressionant amb el Puigmal, a la esquerra veiem una mica més lluny el Balandrau i davant el Taga i la Serra Caballera. Just darrera nostre veiem una propera cabana de pastors, que ja havíem vist abans des del camí cap a la font de l'home mort. Continuem en direcció cap al coll, el camí està poc fressat però ara el coll es veu be, i hi ha alguna marca a terra.
Pràcticament anem plans, ja que estem gairebé a l'alçada del coll. Abans  d'arribar, però, tornem a entrar al bosc i finalment trobem una pista que en pocs metres ens deixa ja en el coll.

3:30 Collet de les barraques (1895m.). Hi ha una pista que be de Planoles en bastant bon estat que a l'estiu es transitable amb vehicle. La seguim uns pocs metres fins trobar la marca del GR11 que baixa fort tallant la pista. Només sortir de la pista arribem a una cabana habilitada com a refugi i amb una àrea de pícnic, amb barbacoes, taules i una font.
Ja només hem de seguir el camí, ara si molt ben marcat, que baixa molt fort dins d'un esplèndid bosc de pi roig (Pinus sylvestris) que compensa l'esforç de la durísima baixada. En algunes ocasions el camí travessa la pista i finalment anem a sortir prop d'uns dipòsits i una zona de càmping a la part alta de Planoles. 

4:25 Planoles (1100m.) Ara només ens queda travessar tot el poble per anar a cercar l'estació de tren.

4:35 Estació de la RENFE. Punt final d'aquesta, encara que dura, interessantísima y variada excursió.

Fotos i text: David Oliveras
i Josep Mauri
Afegir nou comentari
Usuari de Madteam.net No usuari
Vista Previa 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook